Mitä on Pickleball ja miksi se sopii erinomaisesti suomalaiseen koululiikuntaan?

Pickleball on mailapeli, jossa yhdistyy piirteitä sulkapallosta, tenniksestä, padelista ja pöytätenniksestä. Peli soveltuu erinomaisesti nelinpeliksi, mutta sitä voi pelata myös kahdestaan. Pickleball on kehitetty Yhdysvalloissa nimenomaan koko perheen peliksi ja siellä peli onkin nopeimmin kasvava urheilulaji.

Millä kentällä pickleballia pelataan?

Pickleballia voi pelata sekä ulkona että sisällä. Pelikentäksi vaaditaan tasainen kova alusta, jotta pallo pääsee pomppaamaan. Virallinen kentän koko on 6,10 x 13,40m eli hyvin lähellä sulkapallon nelinpelikentän kokoa. Verkkona voi käyttää laskettua sulkapalloverkkoa (86cm keskeltä ja 91,5cm reunoilta) tai virallista liikuteltavaa pickleball-verkkoa.

Soveltuuko pickleball koululiikuntaan?

Pickleball soveltuu erinomaisesti koululiikuntaan ja olemme todistaneet kuinka nuoret innostuvat siitä heti ensimmäisestä syötöstä. Pickleballissa yhdistyy padelin nopeus ja hauskuus, mutta kentät löytyvät usein omista liikuntasaleista sulkapalloverkot laskemalla!

Tässä kolme syytä miksi pickleball sopii erinomaisesti koululiikuntaan!

1. Ei turhia kenttämaksuja – muuta sulkapallokenttä pickleball-kentäksi tai pelaa vaikka parkkipaikalla!

Sulkapallokentän voi muuttaa minuuteissa pickleballiin sopivaksi. Liikuteltavilla verkoilla (linkki tuotteeseen) myös asfaltilla pelaaminen onnistuu helposti ja kentän rajojen piirtäminen on hauskaa yhteistä tekemistä (katso tästä video)!

2. Helppous, hauskuus ja sosiaalisuus

Kevyet ja lyhyet mailat on helppo käsitellä ja säännöt edesauttavat, että palloa pysyy pelissä kaksi ensimmäistä lyöntiä ja palloralleja muodostuu helposti. Nelinpeli on nopeatempoinen ja sosiaalinen peli, jossa opitaan yhteistyötaitoja!

3. Kestävät välineet 

Pickleball-välineet ovat pitkäikäiset ja huoltovapaat. Suomalaiset Exelin valmistamat pickleball-mailat (linkki tuotteeseen) takaavat erinomaisen hinta-laatusuhteen. Pallot muistuttavat salibandypalloja, mutta ovat hieman pehmeämpiä ja soveltuvat paremmin tarkoitukseensa!

Pickleballin simppelit säännöt takaavat hauskuuden ja edesauttavat pallorallien muodostumisessa!

Pickleballin viralliset säännöt voivat tuntua ensialkuun monimutkaiselta eikä kaikkia yksityiskohtia tarvitse ottaa heti käyttöön nuorten peleissä tai koululiikunnassa. Sääntöjen ensisijaisena tarkoituksena on saada peli käyntiin ja pitää pallo pelissä ensimmäiset kaksi lyöntiä. Tässä poimintamme tärkeimmistä säännöistä koululiikunnan osalta.

 

 • Syöttö tapahtuu alakautta kentän päätyviivan takaa

 • Kahden ensimmäisen lyönnin (syötön sekä syötön palautuksen) tulee antaa pompata kerran

 • ”Keittiöstä” (eli syöttöruudun ja verkon väliseltä alueelta) ei saa lyödä lentolyöntiä

 • Vain omista syötöistä saa pisteen

 • Peli pelataan 11 pisteeseen kahden erolla

 

Pickleball viralliset säännöt suomeksi:

 • Syöttö tapahtuu pelikentän takaviivan takaa alakautta siten, että pallo osuu mailaan navan alapuolella ja ranne on suorana. Vaihtoehtoisesti syöttö voidaan tehdä pudottamalla pallo kädestä kenttään ja lyömällä sitä pompusta
 • Syötön osuessa verkon kautta oikein syöttöruutuun peli pelataan loppuun eikä syöttöä uusita
 • Pallo on ulkona, jos sen ja rajaviivan välistä voi selvästi nähdä kentän. Poikkeuksena syötössä etuviivaan osuva pallo on väärä syöttö
 • Syöttö tapahtuu kulmittaiseen syöttöruutuun, jossa pallon tulee pompata ennen palautusta
 • Myös syötönpalautuksen täytyy pompata ennen palautusta. Kahden pompun jälkeen peli on vapaata eli pelaajat saavat lyödä lentolyöntejä
 • Pelaaja ei saa kuitenkaan lyödä palloa "keittiössä"(syöttöruudun ja verkon välinen tila) lentolyöntinä. Ilmasta lyötäessä pelaajan jalkojen tulee aina olla kokonaan syöttöruudun etuviivan takana
 • Pisteitä saa vain omalla syöttövuorolla
 • Ottelu päättyy toisen joukkueen tai pelaajan saavuttaessa 11 pistettä. Tasatilanteessa voitto ratkeaa kahden pisteen erolla. Ottelut voidaan pelata pidempänä versiona myös 15 pisteeseen asti.

Tästä voi tutustua pickleballin virallisiin sääntöihin englanniksi: https://usapickleball.org/docs/ifp/USA-Pickleball-Rulebook.pdf