Street Racket

Street Racket - Mikä se on ja kuinka sitä pelataan? 

Street Racket-peli on minimalistinen niin säännöiltään kuin varusteiltaan – kyseessä on mailalaji, joka on suunniteltu sopimaan mahdollisimman monelle! 

Sveitsiläistä alkuperää oleva Street Racket sai alkunsa vahingosta. Vuonna 2015, sveitsiläisperhe matkustaa Karibialle, pienelle Dominican saarelle tarkoituksenaan opettaa ja esitellä pöytätennistä osana valtion hanketta, jonka tarkoituksena oli lisätä liikunnan ja etenkin mailapelien suosiota.

 

Saavuttuaan paikan päälle lahjoituksena toimitettavien pelivälineiden sekä kolmen pienen lapsen kanssa, perhe huomasi nopeasti, että maasta ei löytynyt lähes yhtäkään pöytätennispöytää. Hanskoja ei voitu lyödä tiskiin, joten yksi ryhmän jäsenistä päättää piirtää pöytätennispöydän ääriviivat liidulla suoraan maahan. Pienten hienosäätöjen kanssa pelaaminen näin onnistuukin, ja paikalliset liikunnanohjaajat ryhtyvät opettamaan lapsia pelaamaan. Kuin vahingossa, ensimmäinen versio Street Racketista oli syntynyt! Palattuaan Sveitsiin, perhe lähti kehittämään peliä ja sen sääntöjä pidemmälle, ja pian Street Racketin suosio oli kirinyt jo ympäri maailmaa.

 

 

Pelin säännöt

Street Racket on kehitetty mahdollisimman vähillä säännöillä, jotta se olisi yksinkertainen ja kaikki pääsevät nopeasti alkuun.

 

Vain kaksi sääntöä

Pelin kaksi pääsääntöä ovat: 1. Pallo tulee lyödä ylöspäin 2. Ei lyöntiä suoraan ilmasta. Nämä kaksi sääntöä ovat Street Racketin pääelementtejä. Painopisteenä on pallonhallinta, pitkät pallonvaihdot ja silmä-käsi-koordinaation edistäminen.

 

Syöttäminen ja palautus

Voit pelata pallon suoraan kädestäsi pompusta. Pallo on lyötävä ylöspäin tai vaakasuorassa linjassa vastustajan kentän puoliskolla. Pallon tulee osua vastustajan kenttään ennen kuin se palautetaan. Palloa ei saa lyödä ilmasta suoraan takaisin. Pisteen saanut pelaaja aloittaa seuraavan kierroksen. Pelaajat vaihtavat puolia jokaisen erän jälkeen.

 

Sijoitus

Pelaaja voi seistä missä tahansa pelin aikana yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: Syötettäessä pelaaja ei saa koskettaa pelikentän keskiosaa/keskiruutua.

Pisteet

Pelaaja A yrittää saada pisteen pelaajan B puolella ja päinvastoin. Jos pelaajan A pelaama pallo osuu pelaajan B maalialueen/kentän puoliskon ulkopuolelle (tai keskialueelle), pelaaja B saa poisteen. Pallon tulee. Pomppia vastustajan ruutuun/kentän puoliskolle kerran (ja vain kerran), ennen kuin sen saa lyödä takaisin. Kaksi lyöntiä maahan katsotaan miinuspisteeksi. Kaikissa lyönneissä pallon on liikuttava ylöspäin tai vaakatasossa. Jos palloa pelataan alaspäin, vastustaja saa pisteen.

 

Kierroksen voittaja saa yhden pisteen. Pelaaja, joka saa ensin 11 pistettä, voittaa erän. Normaalisti peliä pelataan ”paras viidestä”-periaatteella, eli kunnes toinen pelaajista on voittanut kolme erää.


 

 

Street Racket

Kenttä

Tyypillinen (neliöistä koostuva) kenttä voidaan piirtää tai merkitä lattialle (esim. liidulla tai merkintäteipillä) riippuen siitä, pelaataanko sisällä vai ulkona.

 

Vakiokenttä koostuu kolmesta saman kokoisesta ruudusta. Suositeltu koko on 2 metriä/neliö ja kokonaiskoko 2 x 6 metriä/kenttä. Kenttä voidaan skaalata käytettävissä olevan pelialueen mukaan. Suuremmat kentät tarkoittavat enemmän ja suurempaa liikettä/intensiteettiä, pienemmät kentät kehittävät enemmän hienomotoriikkaa ja pallonhallintaa.

 

Kentän keskimmäinen ruutu korvaa peliverkon. Tämä tarkoittaa, että voit perustaa Street Racket-kentän lähes mihin tahansa, mukanasi vain liitu ja pelivälineet!